Budapestin
joukkoliikennejärjestelmä

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Monimuotoinen Budapest

Liikenneverkko

Raitiotiet

Maanalainen

Metro

Esikaupunkijunat

Johdinautot

Museot

Käymään Budapestiin

Linkkejä

Syvämetro | Junat | Asemat

Syvämetro

Syvämetron rakentaminen aloitettiin jo 1950. Syyt eivät olleet liikennetarpeessa vaan politiikassa ja sotastrategiassa. Metron tuli tarjota pommeilta suojattu yhteys poliittisen johdon pakotieksi kaupungin keskustasta. Taloudellisten vaikeuksien vuoksi metro saatiin liikennöitävään kuntoon vasta vuonna 1970. Toinen, pohjois-eteläsuuntainen linja avattiin 1976. Molempia on myöhemmin jatkettu nykyiseen laajuuteensa.

Nyt suunnitellaan neljättä metrolinjaa M4 eli kolmatta syvämetroa. Se lähtisi itäiseltä rautatieasemalta eli Keleti pu. metroasemalta M2:lla ja kulkisi M3:n Kálvin tér -aseman kautta Tonavan länsipuolelle Kelenföldin rautatieasemalle. Myös jatkoa pohjoiseen on suunniteltu.

Paras Budapestin verkkokartta kuvattuna metrovaunun seinältä. Tätä karttaa ei ollut jaossa paperisena. Punainen metrolinja on ensimmäinen syvämetro jonka liikenne alkoi 1970, sininen on toinen, jonka liikenne alkoi vuonna 1976.

Sivun alkuun.

Junat

Syvämetrolla ei ole juuri mitään yhteistä vanhan Földalattin kanssa. Syvämetro on tehty neuvostoliittolaisten standardien mukaan, ja sen kalusto on 1950-luvun teknologiaa edustavaa Neuvostoliitosta toimitettua kalustoa, vaikka uusimmat vaunut ovat vuodelta 1977. Liikennelaitos on nyt tilannut 170 uutta junaa hintaan 247 milj. euroa. Junat valmistetaan Unkarissa yhteistyössä Alstomin kanssa.

Syvämetron päivävuoroväli on 3,5 minuuttia. Junat ovat M3:lla 6-vaunuisia, koostuen 3-vaunuisista yksiköistä. Yhdelle junalle ilmoitettu kapasiteetti on 546 matkustajaa, joten liikenteen kapasiteetti on 18.720 hlö/h yhteen suuntaan. 6-vaunuisen junan pituus on 114 metriä, vaunujen leveys on 2,67 metriä. Vaunuissa on vain pituussuuntaiset istuimet ja istumapaikkoja on noin 42 kappaletta vaunua kohden. M2:lla ajetaan 5-vaunuisin junin.

Sivun alkuun.

Toisen syvämetron M3:n eteläpäässä on varikko, ja viimeinen asemaväli on maanpinnalla. Aseman yhteydessä on teräsrunkoinen basaarityyppinen kauppakeskus, joka oli olemukseltaan sotkuinen ja epämiellyttävä. Kuva 1.7.2006/AA.

Asemat

Syvämetrolla ja Földalattilla on yhteinen risteysasema Deák Ferenc tér.

Syvämetron asemien sisäänkäynnit on yleensä järjestetty suurten katujen risteysten alla olevista kävelytunnelitasoista. Näille tasoille on katutasolta vain kiinteät portaat. Useilla asemilla on tästä laituritasolle liukuportaat. Keskutan ulkopuolella missä tunnelit eivät ole yhtä syvällä, kävelytunnelitason ja laituritason välillä ei ole liukuportaita. Hissejä en asemilla nähnyt. Metron käyttäminen ei siis ole esteetöntä, koska laitureille ei pyörätuolein tai lastenvaunuin kantamatta pääse.

Kesällä 2006 ensimmäisen syvämetrolinjan länsipää oli suljettuna ja peruskorjauksessa. Asemien ilme ja rata uusitaan. Vastaava remontti oli tehty jo radan itäpäälle.

Ensimmäisen syvämetrolinjan M2:n uusittu asema Astoria. Pinnat ovat vaaleat ja valaistus tehostettu. Viitoitus ja opastus ovat nykyaikaista tyyliä. Kuva 27.6.2006 /AA.

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 5.7.2006 / AA