Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle
Käymään Prahaan
Prahan matkaajan lyhyt matkaopas | Ruoka |
Lentäen Prahaan saapuva voi ryhtyä käyttämään liikennelaitoksen edullisia palveluita heti lentoasemalta. Passi- ja tullitarkastusten jälkeen viistosti oikealta löytyy liikennelaitoksen myyntipiste, jossa puhutaan englantia. Pisteestä saa linjakartan, joka on painettu katukartan päälle, hintaan 39 kr (1,3 e). Tämä ja muut hintatiedost kesältä 2005.
Prahassa on 1, 3, 7 ja 15 päivän yhden henkilön liput, jotka sopivat matkailijalle. Viikon matkalla 7 päivän lippu on ehdoton ostos. 280 kr (9,33 e) hintaisena se vastaa samaa kuin kaksi vaihdollista lippua päivässä. Liput ovat voimassa leimaushetkestä lähtien ostetun ajan. Liput kannattaa ostaa jo kentältä.
Riippuen matkan pituudesta ja lentojen ajankohdasta, saattaa tulo- tai lähtöpäiväksi olla edullista ostaa vain yhden vaihdollisen matkan lippu, joka on voimassa 75 minuuttia leimauksesta. Tämän lipun hinta on 20 kr (0,97 e).
Lentokentällä on tarjolla erilaisia taksipalveluita. Yksi taksimatka keskustan hotelliin maksaa noin 500 kr (16,7 e). Ei kovin edullista joukkoliikenteeseen verrattuna.
Prahan kentällä turistia tervehtii moderni matalalattiabussi. Sisällä on myös hyvä informaatio, joka näyttää 9 seuraavaa pysäkkiä. Linjalla 100 pääsee keltaisen linjan B läntiselle pääteasemalle ja linjalla 119 vihreän metrolinjan A läntiselle pääteasemalle. A-linjalla ei ole laituritasolle rullaportaita tai hissiä. Kentällä kannattaakin tutkia linjakarttaa, olisiko fiksumpaa vihtaa raitiovaunuun, jonka päätepysäkin bussi 119 saavuttaa huomattavasti ennen metroasemaa. Ei tarvitse raahata laukkuja portaissa, vaikkei raitiovaunu olekaan matalalattiainen. 24.7.2995/AA
Junalla saapuvan on etsittävä lippuja myyvä kioski tai automaatti. Liikennelaitoksen myyntipisteet ovat lentokentän lisäksi vain neljällä metroasemalla: Muzeum (A,C), Mústek (B), Andél (B) ja Nádrazí Holesovice (C).
Lentokentältä pääsee bussilla joko A- tai B-linjan pääteasemille. A-linja näyttä kartassa nopealta yhteydeltä, mutta metroasemalla odottaa matkalaukkujen kanniskelu portaissa. B-linjan asema on uudempi ja helpompi. A-linjan aseman ohi kulkee useita raitiolinjoja, joilla voi päästä perille jopa ilman vaihtoa ja tietenkin ilman metroasemien portaita.
Metrojen vaihtoasemat keskustassa ovat myös tuskaisia matkalaukkujen kanssa pitkine käytävineen ja kiinteine portaineen.
Hotellin sijainti kannattaa selvittää ennakolta. Metroasemien lähellä olevat hotellit ilmoittavat yleensä aseman, mutta raitiolinjan ilmoittaminen vaihtelee. Usein raitiovaunulla pääsee metroa lähemmäksi. Raitiovaunulla on myös helpompi matkustaa matkalaukkujen kanssa, koska metroasemilla joutuu kantamaan matkalaukkua portaissa. Vain harvoilla asemilla pääsee liukuportaita kadulle asti.
Tärkeä tieto on myös selvittää, minne päin metroasemalta on käveltävä. Raitiovaunussa ongelmaa ei ole, sillä vaunusta näkee, joko se meni hotellin ohitse.
Ratatyöt aiheuttavat raitiolinjojen reitteihin muutoksia, jotka eivät selviä linjakartasta. Muutoksista on selkeitä suuria tauluja pysäkeillä, mutta niiden teksti on vain tsekinkielinen. Pysäkkien linjanumerot ovat kuitenkin aina ajan tasalla, ja poikkeusaikataulut ovat pysäkeillä keltaisella paperilla.
Iltaisin on oltava tarkkana hallille menevien vuorojen kanssa. Vaunut ajavat normaalilla linjatunnuksella, mutta pääteasemana näytetään hallille johtavaa pysäkkiä. Vanhoissa vaunuissa poikkeava pääteasemakyltti on punaisella tekstillä.
Sivun alkuun.
Ravintolassa syöminen on Prahassa halpaa. Ruoka-annokset maksavat noin 100 kr (3,33 e) ja olut 25 kr (0,8 e) tai limsa 30 kr (1 e). Ruokalistat ovat ulkona näkyvillä. Luottokortti kelpaa vain harvoin.
Omatoiminen voi syödä vielä halvemmalla ostamalla ruokaa kaupasta. Se voi olla tarpeen, jos nälkä yllättää iltapäivällä, sillä monet ravintolat ovat kiinni noin klo 1418. Tämä ei koske pikaruokaloita. Prahasta löytyy MacDonaldseja sekä KFC:tä (Kentucy Fried Chicken), joka myy friteerattua broileria mutta muuten ateriat ovat samanlaisia kuin hampurilaispaikoissa. Lisäksi on paikallisia pikaruokaketjuja sekä runsaasti itämaisia ravintoloita. Isot valintamyymälät ovat auki iltaisin yhdeksään. Perinteinen paikallinen ruoka on tukevaa ja rasvaista.
Vaclavin aukion raitiotiestä on jäljellä vain muutama metri, jolla on Cafe tramvaj 11. Tällä ravintolalla on täydet oikeudet ja listalta löytyy myös lounaaksi käyvää ruokaa. Ehdottomasti harrastajan matkakohde, suosittelen kokemuksesta. 26.7.2005/AA.
Prahan vesijohtovesi on juomakelpoista. Pullotettu vesi ei kuitenkaan maksa paljon. Halvimmillaan 1,5 litran pullo maksaa noin 6 kr (0,2 e). Hiilihapoton vesi merkitään "neprevna".
Lähtöpäivänä helpointa on jättää matkatavarat hotelliin, jos lähtö on vasta illalla. Säilytys maksanee 2040 kr (n. 1 e). Kirjoittaja ei joutunut selvittämään matkatavaroiden säilytystä asemilla. Matkaan kaupungilta lentokentälle joukkoliikenteellä on varattava tunti. Lentokenttäbussi jättää matkustajat tuloterminaalin ovien läheisyyteen, joten kävelyä paluusuuntaan tulee pari sataa metriä.
Sivun alkuun.
Sivu on tehty 14.7.2006 / AA