ESPOO

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Espoon joukkoliikenne

Matinkylän metro

Kivenlahden metro

Metro ja Lauttasaari

Metron kustannukset

Metron kannattavuus

Säästäminen kustannuksissa

Turvallisuus

Metrohankkeen valmistelu

Espoon metron historiaa

Espoon joukkoliikenteen historiaa

Lähteitä

Metro ja Lauttasaari

Vaikka Espooseen rakennettaisiin metro Lauttasaaren ali, on halvempaa ja palvelultaan parempaa jättä asema rakentamatta ja jatkaa raitiotie Salmisaaresta Lauttasaareen.

Raitiotien ja metroaseman palvelualueet Lauttasaaressa

Lauttasaaren metroaseman ja raitiotien vertailu palvelualueen laajuutena ja hintana. Metroaseman välitön palvelualue on punainen ympyrä ja aseman kustannus 43 M€. Raitiotien välitön palvelualue on vihreiden ympyröiden peittämä alue. Raitiotien kustannus Lauttasaaressa on noin puolet metroasemasta, 22 M€. Karttapohja Google Maps, raitiotiesuunnittelu TramWest.

Matinkylän metron yhteydessä on suunniteltu Helsingin puolelle asemat Lauttasaareen ja Koivusaareen.

Lauttasaaren asema tulisi saaren pohjoisosaan Tallbegin puistotien alapuolelle (punaisen ympyrän keskellä kuvassa yllä). Kävelyetäisyyden ulkopuolelle jäisivät Katajaharju, Ison kaaren ympäristö ja Vattuniemi. Näiltä alueilta olisi liityntäbussiliikenne Tallbergin puistotien länsipäähän Lahnalahdenpuistoon. Liityntäbussien pysäkit olisivat Särkiniementiellä ja Gyldenintiellä. Kävelyaika maanpinnalta metroaseman laiturille on 4–5 minuuttia.

Mahdollisesti yksi bussilinja Helsinkiin jäisi toimintaan. Espoon T-linjojen eli Lauttasaaren kautta ajavien bussilinjojen tarjonta lakkaisi. Ruuhkan aikaan Lauttasaaren sillalla on nyt 30 vuoroa yhteen suuntaan ja päivälläkin 23 vuoroa.

Lauttasaaren aseman kustannusarvio on 43 M€. TramWest-suunitelmassa on esitetty Lauttasaaren bussiliikenteen korvaamista raitioteillä Lauttasaarentiellä, Isolla kaarella ja Vattuniemessä. Rakennetavaa rataa on yhteensä 6,1 km ja kustannusarvio on 21,5 M€.

Raitiotie tarjoaa suorat yhteydet Helsingin suuntaan ja mahdollisuuden vaihtaa metroon Ruoholahdessa. Matka-aika Ruoholahden metroasemalle on suunnilleen sama kuin kävelyaika liityntäbussista metrolaiturille Lauttasaaressa. Lauttasaarelaisten kannalta raitiotie on palvelultaan parempi ratkaisu ja kaupungille halvempi kuin rakentaa metroasema, vaikka metrotunneli kulkisikin Lauttasaaren alta Espooseen.

Koivusaaren rakentaminen on poliittisesti kiistelty aihe, jota Lauttasaaressa vastustetaan voimakkaasti. Saaren rakentaminen edellyttäisi mittavia merentäyttöjä. Metroaseman lisäksi olisi rakennettava Länsiväylälle eritasoliittymä, joka olisi suunnilleen yhtä kallis kuin metroasema. Metroasemalle on hankesuunitelmassa laskettu hinnaksi joko 29 tai 41 M€.

Paluu sivun alkuun. Paluu Espoon etusivulle. Paluu aloitussivulle.


Tämä sivu on tehty 9.3.2008 / AA. Viimeisin päivitys 27.6.2008 / AA.