Berliinin raideliikenne

 
Takaisin Berliinin pääsivulle
Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle
 

Raitiotiet | Raideliikenne | Maanalainen | Pikaradat | Kaluston modernisointi | Vertailu Helsinkiin
Kiintoisaa muuta tietoa:
Raitioliikenteen historiaa | Naapurikylien raitioteitä

 

Berliini lienee yleisesti tunnettu punakeltaisista S-Bahn-junistaan, mutta Berliini on myös yksi Euroopan suurista ja moderneimmista raitiotiekaupungeista. Liikennettä hoitaa BVG, Berliinin liikennelaitos. Raitioverkon laajuus on 370 km., ja raitiolinjoja on 28. Raitioteiden ja pikaratojen ohella Berliinissä on 2 metrojärjestelmää, joilla on yhteensä 9 linjaa. BVG:n toimialueen koko on 891 km2 ja alueella asuu 3,4 miljoonaa ihmistä. Keskimääräinen asukastiheys on siten 3800 asukasta / km2 (Helsingin pääkaupunkiseudulla 400 as / km2).

Raitiovaunut ja pikaradan junat kohtaavat Alexanderplazilla, jonka alla on myös maanalaisen asema.

Berliinin jako koitui tavallaan raitioteiden onneksi. Koko järjestelmä on nyt erittäin moderni, ja yhdistymisen jälkeisessä kunnostuksessa on voitu ottaa huomioon muualla saatua kokemusta raitioteiden toimivuuden tehostamisessa. Tuloksena raitiovaunut palvelevat useilla yhteyksillä yhtä nopeasti tai jopa nopeammin kuin pikaradat ja metro.

Raitiotiet säilyivät Itä-Berliinissä, kun lännessä luotettiin busseihin. Berliinin yhdistymisen jälkeen raitioteitä ei suinkaan lännen malliin lopetettu, vaan 1990-luvulla käynnistyi mittava järjestelmän perusparannus. Koko kalusto modernisoitiin ja lisäksi hankittiin uusia matalalattiavaunuja. Valtaosa rataverkosta ja ilmajohdosta on uusittu, ja työ jatkuu edelleen.

Nyt raitiotiet toimivat maanalaisen (U-Bahn = Untergrund Bahn) ja pikaratojen (S-Bahn = Shnell Bahn) rinnalla toisiaan täydentävänä joukkoliikennejärjestelmänä, jota on laajennettu ja laajennetaan myös länteen. Tällä hetkellä on olemassa vuoteen 2006 asti suunnitelmat kuuden linjan jatkamisesta.

Kaikkiaan Berliinin joukkoliikenne koostuu bussien ja raitioteiden lisäksi kahdesta erilaisesta metrosta (U-Bahn), pikaradoista (S-Bahn) ja rautateiden alueliikenteestä (Regio Züge).

 

Paluu sivun alkuun.