Berliinin raideliikenne

 
Takaisin Berliinin pääsivulle
Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle
 

Raitiotiet | Raideliikenne | Maanalainen | Pikaradat | Kaluston modernisointi | Vertailu Helsinkiin
Kiintoisaa muuta tietoa:
Raitioliikenteen historiaa | Naapurikylien raitioteitä

 

Kaluston modernisointi

Kun Itä- ja Länsi-Berliinin liikennelaitokset yhdistyivät 1992, raitioteillä oli käytössä runsaasti tshekkoslovakialaisia vuosina 1976-1988 valmistuneita Tatra-vaunuja sekä 660 vanhempaa 2-akselista saksalaista vaunua, jotka oli uudistettu vuoteen 1970 mennessä. Viimeiset 2-akseliset vaunut poistettiin käytöstä 1996, kun matalalattiavaunujen toimitukset olivat alkaneet.

Sosialismin aikana valmistettuja vaunuja on modernisoitu useissa Saksan kaupungeissa hyvin tuloksin. Vaunuista on saatu hiljaisia ja taloudellisempia sekä matkustajan viihtyvyyden kannalta täysin uusien länsimaisten vaunujen veroisia. Modernisointi osoittaa raitiovaunun perusratkaisun oivallisuuden. Taloudellisuus ja toimivuus ovat raitiovaunun luonnollisia ominaisuuksia, joista saadaan hyvällä toteutuksella paras lopputulos.

452 Tatra-vaunua modernisoitiin vuosina 1994-1997. Tatra-vaunuja oli käytössä kolmea tyyppiä vetovaunuja sekä 4-akselisia perävaunuja. Uusimmat Tatrat (77 kappaletta) olivat tyristoriohjauksella kun muissa vaunuissa oli mekaaninen ajovirran säätö. Mekaaniset säätölaitteet korvattiin tyristoriohjauksella, joka hyödyntää jarrutusenergian syöttäen sen sähkönä takaisin ilmajohtoon. Uusimpien vaunujen tyristoriohjaus säilytettiin, mutta kaikkien vaunujen ohjaus- ja hallintalaitteet muutettiin yhteneviksi.

Vaunujen muut laitteet ja varusteet uusittiin täydellisesti. Telit, moottorit ja vaihteistot parannettiin siten, että ne ovat hiljaisempia ja taloudellisempia. Ovet vaihdettiin ja vaunujen sisustus uusittiin täysin. Vaunuihin asennettiin pysäkeistä kertovat näyttötaulut sekä kuulutuslaite. Matkustajan kannalta vaunut ovat yhteneviä matalalattiavaunuihin muuten kuin lattiakorkeudeltaan.

Myös perävaunut peruskorjattiin, mutta niiden käyttö loppui keväällä 2002 ainakin toistaiseksi. Tatra-vaunuja käytetään nykyään kahden moottorivaunun junina. Junan kapasiteetti on sama kuin moottorivaunulla ja perävaunulla, mutta kahden moottorivaunun kiihtyvyys on suurempi ja siten matka-aika lyhyempi.

Tatran nivelvaunujen modernisointi maksoi 280.000 - 480.000 euroa vaunulta tyypistä riippuen. Modernisointi on siis maksanut suunnilleen saman verran kuin uusi bussi, mutta vaunuille on saatu 20 - 30 vuotta uutta elinikää. Uudet matalalattiavaunut ovat maksaneet 2,15 miljoonaa euroa kappaleelta.

Paluu sivun alkuun.

Sivu on tehty 21.8.2002.