Berliinin raideliikenne

 
Takaisin Berliinin pääsivulle
Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle
 

Raitiotiet | Raideliikenne | Maanalainen | Pikaradat | Kaluston modernisointi | Vertailu Helsinkiin
Kiintoisaa muuta tietoa:
Raitioliikenteen historiaa | Naapurikylien raitioteitä

 

Naapurikaupunkien pikkuratikat

Woltersdorfer Strassenbahnin pysäkki Woltersdorfin keskustassa. Taaempi vaunu on matkalla pois kohti pikaradan (S-Bahn) Ransdorfin asemaa. Etummainen vaunu on tullut keskustan pysäkille.

Berliinin itäpuolella on kolme raitiovaunulinjaa, jotka nykypäivän mittapuun mukaan ovat vähintäänkin erikoisia. Nämä linjat ovat 87, 88 ja 89. Ne palvelevat pikaradan (S-Bahn) liityntälinjoina kolmelle pikkukaupungille, jotka ovat suomalaisesta näkökulmasta pikemminkin pieniä omakotitalovaltaisia esikaupunkeja. Vastaavanlaiset linjat voisivat pääkaupunkiseudulla olla Westendin, Pakilan tai Marjaniemen raitiotiet, joskin mainitut kaupunginosat ovat paljon lähempänä keskustaa kuin Berliinin kolme pienraitiotietä.

Linjat ovat osa Berliinin seudun liikenneyhteistyötä, ja Berliinin joukkoliikenteen lippu kelpaa myös näillä linjoilla. Kukin linja on kuitenkin erillinen yhtiö. Linjat on perustettu 1900-luvun alkupuolella, eivätkä ne koskaan ole laajentuneet. Mitä ilmeisimmin sosialismin aika pelasti nämä linjat nykyajalle, sillä lännessä tällaiset yksittäiset raitiolinjat olisi viimeistään 1960-luvulla korvattu busseilla.

2-akselisia vaunuja 1-raiteisella linjalla

Menneisyys on läsnä näillä linjoilla. Linjoilla 87 (Woltersdorfer Strassenbahn) ja 89 (Strausberger Eisenbahn) liikennöidään 2-akselisin vaunuin, jotka ovat alun perin peräisin ajalta ennen toista maailmansotaa. Gothan valmistamat vaunut on peruskorjattu DDR:n aikana, joten niiden korimalli edustaa 1950-luvun tyyliä. Linja 88 (Strassenbahn Schöneiche) on näistä pisin, ja siellä on käytössä 6-akselisia saksalaisia 1960-luvun nivelvaunuja sekä 1970-luvun 4-akselisia Tatra KT4D nivelvaunuja, samanlaisia kuin Tallinnassa.


Strausbergin raitiovaunu keskustan päätepysäkillä. Napsauta kuvaa, niin näet isomman kuvan.

Linjat 87 ja 89 ovat yksiraiteisia. Ohituksia varten on kohtauspaikkoja. Molemmat radat kulkevat pikaradan asemalta lähdettyään metsässä. Taajamaan tullessa rata kulkee kadun vieressä tai kadulla. Raitiovaunu siis voi kulkea "väärällä puolella", koska rata on kadun reunassa. Autot yksinkertaisesti väistävät väärää kaistaa vastaan tulevaa vaunua. Liikenteen määrä tosin on niin vähäinen, ettei ongelmia näytä syntyvän. Linjalla 89 on myös tavaraliikennettä, jota varten on sähköveturi. Raideleveys ja kuormaulottuma sallivat Saksan rautateiden vaunujen kuljetuksen radalla, vaikka raitiovaunujen leveys on vain 210 cm. Linjalla 87 ajojohdot on uusittu 1990-luvun puolivälissä.

Linja 88, Strassenbahn Schöneiche

Linjan 88 Tatra-vaunu maaseutuosuudella, jossa rata kulkee yksiraiteisena maantien vieressä. Pysäkin kohdalla on ohitusraide vastaantulevalle vaunulle.

Linja 88 on suurimmalta osin 2-raiteinen. Linjan rakenne on samantapainen kuin linjoilla 87 ja 89. Linja kulkee kahden taajaman kautta, ja välillä on katuosuuksia, joille ei mahdu kuin yksi raide. Osan yrityksestä omistaa pääkaupunkiseudun busseistakin tuttu liikennekonserni Connex. Suuri osa radasta ja ajojohdosta on juuri uusittu. Tämän linjan raideleveys on 1000 mm kuten Helsingin raitioteillä.

Tulevaisuus

Kaikkien ratojen tulevaisuus on toistaiseksi turvattu, sillä minkään lakkautus ei ole suunnitelmissa. Tehdyt parannusinvestoinnit ovat myös liikenteen jatkumisen takeena. Vaunukalusto on vanhaa, kulku nykymitassa hidasta ja erityisesti 2-akselisten vaunujen ajo-ominaisuudet ja melu eivät vastaa nykyaikaista raitiotietä. Silti matkustusmukavuus on hyvä jopa nykyaikaiseen linja-autoon nähden. Raitiovaunujen käyttökulut ovat myös alhaiset. Huoltotarve on vähäinen ja vaunujen kuluminen kevyessä liikenteessä on lähes olematonta.

Nämä kolme linjaa ovat hyvä esimerkki raitiovaunun soveltuvuudesta myös vähäliikenteisille linjoille. Vaikka raiteen rakentaminen on kallista, kerran tehty rata voi palvella kevyellä kuormalla lähes sata vuotta. Rata toimii täysin riittävästi myös yksiraiteisena, jolloin lähes puolet rakentamiskustannuksista säästetään. Myös kalusto voi olla hankintakustannuksiltaan lähes ilmaista. Hyväkuntoinen raskaasta liikenteestä poistettu, 30-40-vuotta vanha vaunu on mahdollista saada jopa ilmaiseksi. Eikä edes käytetyn vaunun peruskorjaus ole suuri kustannus verrattuna uuden vaunun tai edes linja-auton hintaan. Peruskorjauksen hinta on noin 10% uuden vaunun hinnasta.

Paluu sivun alkuun.

Sivu on tehty 21.8.2002.