Regio Citadis on Alstomin valmistaman Citadis-tuoteperheen vaunu, joka on suunniteltu modulirakenteiseksi käyttövoimansa puolesta. Regio Citadis voi GT8-100C/D -vaunujen tapaan toimia raitioteiden 750 voltin ja rautateiden 15 (tai 25) kilovoltin jännitteillä. Mutta lisäksi on mahdollisuus valita sähkökäytön rinnalle dieselkäyttö.
Yksi Kasselin kaupunkiin tilatuista Regio Citadis -vaunuista oli esittelykiertueella Ruotsissa toukokuussa 2006. Tässä vaunu sähköistämättömällä radalla ruotsalaisessa maalaismaisemassa. Valokuva Lauri Räty.
Dieselhybridivaunun idea on helpottaa henkilöraideliikenteen käyttöä siten, että liikenne voidaan ulottaa sähköistämättömille radoille, mutta silti on mahdollista matkustaa vaihdotta kaupungin ytimeen ratioverkolle. ”Karlsruhen mallia” on siten mahdollista soveltaa ilman investointeja rataverkon sähköistykseen. Dieselhybridiraitiovaunu otettiin ensi kerran käyttöön Saksan Nordhausenissa 2004, jossa 1000 mm:n raideleveyden Combino-vaunuihin asennettiin dieselaggregaatti ja vaunut alkoivat liikennöidä kaupungin ulkopuolelle kapearaiteiselle rautatielle.
Kiinnostus dieselhybridivaunuihin on uutta. 1900-luvun jälkipuoliskolla autoilun yleistyessä rautateiden dieselmoottorivaunuliikenne väheni. Dieselmoottorivaunujen kustannukset ovat olleet samaa luokkaa kuin busseilla, eikä paikallisjunaliikenne ylipäätään kiinnostanut rautatielaitoksia. Bussien etuna oli vielä se, että bussit ajoivat kaupunkien keskustoihin ja palvelivat oman kulkusuuntansa pysäkit vaihdotta.
Rautateiden käytön vapauttaminen on palauttanut kiinnostuksen paikallisliikenteeseen. Liikennettä harjoittavat nykyään yksityiset tai kuntien omistamat liikennöitsijät. Kun radat ovat edelleen valtion omistuksessa, niiden sähköistys ei ole liikennöitsijän hallinnassa, jolloin liikenne on helpointa käynnistää dieselkäytöllä. Dieselkäyttö ei kuitenkaan ole kovin kannattavaa. Karlsruhen liikennelaitoksen yksiselitteinen kanta on ollut, etteivät he edes harkitse liikennettä kuin sähköistetyllä radalla. Kannattavuusraja onkin suunnilleen yhden ja kahden tunnin vuorovälin välillä, jos sähköistyksen hintaa verrataan sähkökäytöstä saatavaan liikennöintikustannusten säästöön.
Regio Citadis on 8-akselinen nivelvaunu, jossa keskiosa on 4-akselinen telivaunu ja päätyosat ovat yhdellä kääntyvällä perinteisellä telillä varustettuja ja keskiosaan nivelöityjä. Vaunun päätytelit ovat vetäviä. Vaunu on osittain matalalattiainen siten, että telien kohdalla lattia on korkea, mutta päätyosien lattia ovien kohdalla ja niiden välissä on matala.
Vaunun leveys on 2,65 metriä, jotta vaunu soveltuu katuliikenteeseen. Huippunopeus on 100 km/h, minkä rajoittaa korin lujuus. Raitioteille sallitulla akselipainolla korin lujuutta ei voi lisätä rautaeillä suuremmilla nopeuksilla vaadittavalle tasolle, koska vaunun paino nousisi liian suureksi.
Vaunun instrumentointi on sijoitettu katolle. Dieselhybridiversiossa katolla ovat myös aggregaattimodulit, joita on kaksi. Vaunun suorityskyky eli moottoriteho dieselkäytöllä on sama 600 kW kuin sähkökäytöllä, ja vastaa nykyaikaisen moottorivaunun suorituskykyä. Vaunu teho kuormattuna on 7,5 kW/tonni. Vaunun polttoaineen kulutus on noin 60 l/100 km.
Vaunun kokonaispituus ilman kytkimiä on 36,76 metriä. Vaunun pienin kaarresäde on 22 metriä. Istumapaikkoja vaunussa on 90 ja lattiapintaa seisten matkustaville 32 m2.
Vaunua voidaan valmistaa yksivirta-, kaksivirta- tai dieselhybridivaununa. Hybridin sähkökäyttöjännite voi kuitenkin olla vain 750 volttia, sillä 15/25 kilovoltin päämuuntajalle ei ole vaunussa tilaa yhdessä dieselaggregaattien kanssa. Vaunun perussähkötekniikka on 750 voltin tekniikka, eli dieselhybridin idea on tuottaa käyttöjännite generaattoreilla ja 15/25 kilovoltin vaunussa on ajojohdon jännitteen alentava muuntaja ja tasasuunnin.
Linkkejä:
Vaunun esite, jossa myös mittapiirros (PDF, ruotsinkielinen)
Kasselin vaunuja esittelevä sivu, jossa runsaasti kuvia myös valmistuksesta (saksankielinen)
Ruotsin liikennetutkimuslaitoksen VTI:n duovaunuprojektin sivu (ruotsi/englanti)
Paluu alkuun. Paluu vaunutyyppien sivulle. Paluu aloitussivulle.
Sivu on luotu 21.7.2007 / AA.