Düwag GT8-100C

Eteläisessä Saksassa sijaitseva Karlsruhen kaupunki on tullut joukkoliikenteen alalla kuuluisaksi raitiovaunuista, jotka voivat ajaa kadun ohella myös rautatieradalla. Ensimmäinen tällaiseen liikenteeseen soveltuva vaunusarja oli Düwagin valmistama pitkä 8-akselinen GT8-100C.

Karlsruhen GT8-100C -vanunu numero 801 Grotzingenin rautatieasemalla Karlsruhen ja Essenin välisellä rautateiden rataosalla. Kuva Antero Alku 2003.

Kokeilut raitiovaunulla rautatieradalla aloitettiin Karlsruhessa jo 1986 yhdellä nivelvaunulla, joka varustettiin kahdennetulla sähköjärjestelmällä. Vaunu pystyi ottamaan virtaa joko raitiovaunun 750 voltin ilmajohdosta tai Saksan rautateiden 15 kilovoltin ajojohdosta.

Sähköjärjestelmä ei ollut ainoa ratkaistava asia. Raitiovaunun kulkemiseksi luotettavasti rautateiden vaihteissa oli suunniteltava pyöränrenkaalle profiili, joka toimi sekä kapeassa kadulla olevan kiskon laippaurassa että rautatievaihteen leveälle laipalle suunnitellussa rakenteessa.

Vaunun korilta vaadittiin rautatiellä katuliikennettä suurempaa lujuutta. Rautateillä laituri oli kauempana kuin raitiovaunun seinä, joten oven ja laiturin väliin jäävään aukon peittämiseksi vaunuun tarvittiin astinlippa.

Kaikki tarvittavat muutokset suunniteltiin GT8-100C -vaunuksi. Se oli muunnos Karlsruhessa käytössä olleesta GT8-80C -vaunusta. Näitä vaunuja toimitettiin ensin 6-akselisina 1987 ja myöhemmin 8-akselisina. 6-akseliset vaunut on muutettu 8-akselisiksi.

GT8-80C -vaunujen erikoisuus on epäsymmetrinen keula- ja päätykappale. Vaunut ovat yhteen suuntaan ajettavia 2,65 metriä leveitä vaunuja. Jotta ne mahtuvat kulkemaan kapeammille vaunuille tehdyillä radoilla, vaunun päädyt on kavennettu vain vasemmalta puolelta. GT8-100C -vaunuissa on myös kavennetut päädyt, mutta kavennukset ovat molemmilla puolilla, koska vaunu on kahteen suuntaan ajettava.

GT6-80C ja GT8-80C -vaunujen kautta Karlsruhen 2-virtavaunu on Stadtbahn-B -vaunun perillinen. Vaunun lattiakorkeus on 1000 mm ja myös ulkonäkö on varsin yhtenevä B-vaunujen kassa.

Karlsruhen GT8-100C -vaunujen omistus on jaettu liikennelaitoksen, Albtahlbahnin ja Saksan rautateiden DB:n kesken. Albtahbahn on liikennelaitoksen tytäryhtiö, joka aikaisemmin oli 900 mm:n raideleveydellä toiminut paikallisrautatie. DB omistaa neljä raitiovaunua, numerot 817–820, DB:n numeroilla 450 001 – 450 004. DB:n omistamat vaunut erottaa päädyn DB-logosta.

Korkealattiaisten kaksivirtavaunujen seuraajiksi on hankittu vuodesta 1997 puolimatalia GT8-100D -vaunuja. Ne ovat muotoilultaan pyöreämpiä. Lattiakorkeus vaihtelee välillä 680–1000 mm. Ovien astuinkorkeus on 580 mm., jolloin oviaukko on rautateiden laiturin korkeudella. Muutamilla uusilla kaksivirtaliikenteen rataosuuksilla on raitioteiden pysäkit rakennettu 550 mm. korkuisiksi.

GT8-100C -vaunusta on olemassa Rocon valmistama HO-mittakaavan toimiva pienoismalli, jota on ollut myynnissä myös Risteysaseman Helsingin myymälässä.

Linkkejä:
Karlsruhea esittelevä sivu

Paluu alkuun. Paluu vaunutyyppien sivulle. Paluu aloitussivulle.

Sivu on luotu 21.7.2007 / AA.