HELSINKI

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Helsingin joukkoliikenne

Laajasalon raitiotie

Jokeri

Lauttasaari

Kantakaupungin raitiolaajennukset

Östersundom

Pisara

Raideliikenne yleiskaavassa

Helsingin raitiovaunut

Metro

Töölön metro

Helsingin raideliikenteen historiaa

Lähteitä

Lauttasaari

Espooseen suunitellaan rakennettavaksi metroa Lauttasaaren ali. On kuitenkin halvempaa ja palvelultaan parempaa jättää Lauttasaaren asema rakentamatta ja jatkaa raitiotie Salmisaaresta Lauttasaareen. Eikä metroasema tee raitiotiestä tarpeetonta.

Lauttasaaren metroaseman ja raitiotien vertailu palvelualueen laajuutena ja hintana. Metroaseman välitön palvelualue on punainen ympyrä ja aseman kustannus 43 M€. Raitiotien välitön palvelualue on vihreiden ympyröiden peittämä alue. Raitiotien kustannus Lauttasaaressa on noin puolet metroasemasta, 22 M€. Karttapohja Google Maps, raitiotiesuunnittelu TramWest.

Matinkylän metron yhteydessä on suunniteltu Helsingin puolelle asemat Lauttasaareen ja Koivusaareen.

Lauttasaaren asema tulee saaren pohjoisosaan Tallbegin puistotien alapuolelle (punaisen ympyrän keskellä kuvassa yllä). Kävelyetäisyyden ulkopuolelle jäävät Katajaharju, Ison kaaren ympäristö ja Vattuniemi. Näiltä alueilta tulee liityntäbussiliikenne Tallbergin puistotien länsipäähän Lahnalahdenpuistoon. Liityntäbussien pysäkit ovat Särkiniementiellä ja Gyldenintiellä. Kävelyaika maanpinnalta metroaseman laiturille on 4–5 minuuttia.

Mahdollisesti yksi bussilinja Helsinkiin jäisi toimintaan. Espoon T-linjojen eli Lauttasaaren kautta ajavien bussilinjojen tarjonta lakkaisi. Ruuhkan aikaan Lauttasaaren sillalla on nyt 30 vuoroa yhteen suuntaan ja päivälläkin 23 vuoroa.

Lauttasaaren aseman kustannusarvio on 43 M€. TramWest-suunitelmassa on esitetty Lauttasaaren bussiliikenteen korvaamista raitioteillä Lauttasaarentiellä, Isolla kaarella ja Vattuniemessä. Rakennetavaa rataa on yhteensä 6,1 km ja kustannusarvio on 21,5 M€.

Raitiotie tarjoaa suorat yhteydet Helsingin suuntaan ja mahdollisuuden vaihtaa metroon Ruoholahdessa. Matka-aika Ruoholahden metroasemalle on suunnilleen sama kuin kävelyaika liityntäbussista metrolaiturille Lauttasaaressa. Lauttasaarelaisten kannalta raitiotie on palvelultaan parempi ratkaisu ja kaupungille halvempi kuin rakentaa metroasema, vaikka metrotunneli kulkisikin Lauttasaaren alta Espooseen.

Raitiotie kannattaa rakentaa myös metrosta huolimatta, sillä ajan myötä raitiotie tulee edullisemmaksi kuin saaren sisäiset liityntäbussit. Eikä raitiotie estä halukkaita käyttämästä metroa. Sörnäisten ja Rautatieaseman väli on osoittanut, ettei metro tee raitiotietä tarpeettomaksi.

Koivusaaren rakentaminen on poliittisesti kiistelty aihe, jota Lauttasaaressa vastustetaan voimakkaasti. Saaren rakentaminen edellyttäisi mittavia merentäyttöjä. Metroaseman lisäksi olisi rakennettava Länsiväylälle eritasoliittymä, joka olisi suunnilleen yhtä kallis kuin metroasema. Metroasemalle on hankesuunitelmassa laskettu hinnaksi joko 29 tai 41 M€.

Paluu sivun alkuun. Paluu Helsingin etusivulle. Paluu aloitussivulle.


Tämä sivu on tehty 27.6.2008 / AA. Viimeisin päivitys 17.7.2011 / AA.