Raideleveys ja sen merkitys

Raideleveys ei ole tärkeä tekijä.

Kun puhutaan mahdollisuuksista yhdistää kaksi raideliikennejärjestelmää, aletaan ensimmäiseksi puhua raideleveydestä. Samalla raiteella ei voi olla eri raideleveyksille tehtyä kalustoa, mutta raideleveys ei takaa, että samalle raideleveydelle tehtyä kalustoa voi käyttää yhdessä. Toisaalta eri raideleveyksiä on helppo yhdistää, ja kahden raideleveyden järjestelmiä on monessa kaupungissa. Lisää yhdistämisestä sivulla Raitiotien yhdistämien muihin raiteisiin.

Oleellisin asia on laiturin sijainti.

Kuvassa alla on Helsingin metro (oranssi) ja eurooppalainen pikaraitiovaunu (vihreä) piirretty päällekkäin. Ne eivät voi käyttää samoja laitureita, koska metron laituri on 70 senttiä raitiovaunun lattiaa korkeammalla. Raitiovaunun laituri puolestaan on metron virtakiskon kohdalla.

Metro ei voi käyttää raitiovaunun rataverkkoa muutenkaan, koska metrovaunu on liian leveä kaduille ja liian pitkä kääntyäkseen katuverkon mutkissa. Ratkaisevaa ei siis ole raidelveys, vaan vaunujen koko.

Sen sijaan raitiovaunu mahtuu hyvin metrotunneliin. Yhteiset asemat metron kanssa edellyttävät, että asemalla on matala laituriosuus. Metroasemien muuttaminen pelkästään raitiovaunuasemiksi on helppoa. Ratapenger sepelöidään 70 cm. korkeammaksi ja kisko sijoitetaan sopivalle etäisyydelle laiturista.

Raitiovaunu ja 3-kiskoinen raide metroasemalla Stuttgartissa. Leveäraiteinen kalusto käyttää siellä korkeata laituria, joka näkyy kuvan oikeassa reunassa.


Paluu edelliselle sivulle. Paluu pääsivulle.

Sivu on tehty 14.5.2002. Viimeisin päivitys 16.8.2003 / AA.