Jos Helsingissä olisi pikaraitiotie

Metrolla matkustamista ja liityntäliiknnettä voi kokeilla Helsingissä joka päivä matkustamalla mihin hyvänsä osoitteeseen Myllypurossa, Roihuvuoressa, Laajasalossa, Kontulassa jne. Mutta pikaraitiovaunun matkustamista on mentävä kokeilemaan Keski-Eurooppaan. Voin suositella kokemuksesta mm. Kölniä, Hannoveria, Düsseldorfia, Dortmundia , Karlsruhea tai Strassbourgia, joitain esimerkkejä mainitakseni.

Jos Helsingissä olisi pikaraitiotie, tätäkään bussiterminaalia ei tarvittaisi. Matkustajien ei tarvitsisi vaihtaa raideliikenteestä bussiin Herttoniemessä päästäkseen esimerkiksi Roihuvuoreen tai Laajasaloon.

Mutta voit myös kuvitella asiaa itse. Jos Helsingissä olisi pikaraitiotie – kuten Itä-Helsinkiin alun perin suunniteltiin – matka esimerkiksi johonkin Roihuvuoren osoitteeseen sujuisi seuraavasti:

Esikaupunkilinjat kulkisivat keskustan alla ehkä tunneleissa, joten keskustassa hakeutuisit tunneliasemalle kuten nykyäänkin. Mutta tunneliasema ei olisikaan syvällä monen minuutin matkan päässä, vain suunnilleen yhden kerroksen kadun pinnan alapuolella. Kun vaunu tulisi Herttoniemen asemalle, sinun ei tarvitsisikaan nousta pois ja kävellä odottamaan bussia. Sen sijaan vaunu kääntyisi Roihuvuoren ja Laajasalon suuntaan menevälle radalle, kuten tekivät aikanaan suorat bussilinjat. Kiskot kulkisivat luultavimmin nykyisen bussin 82 reittiä, ja pysäkit olisivat siinä missä nytkin. Istuisit siis samalla penkillä perille asti. Ja olisit ehkä perillä jo ennen kuin liityntäbussi olisi lähtenyt Herttoniemestä!

Paluu edelliselle sivulle. Paluu pääsivulle.


Tämä sivu on tehty 28.5.2002 / AA. Viimeisin päivitys 27.6.2008 / AA.