tst_index

Frankfurt

Frankfurtin joukkoliikenne

Raitiotiet

U-Bahn

Puistoraitiotie

Liikennemuseo

Sivun alkuun


Takaisin
Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Puistoraitiotien juna.

Palmgarten-puutarhassa on oma puistoraitiotie. Vuonna 2012 uusittu kalusto on tehty esikuvanaan Frankfurtin ensimmäisen sähköraitiotien vaunu. Kuva 2.7.2019 Antero Alku.

Frankfurtin puistoraitiotie

Frankfurtissa sijaitsevalla suurella Palmgarten-puutarhalla on oma puistoraitiotie. Se on perustettu vuonna 1972. Silloin se oli puistorautatie, jonka kalustoksi hankittiin akkukäyttöinen höyryveturin näköinen veturi ja neljä telivaunua. Alkuperäinen juna oli käytössä vuoteen 2011, jolloin juna myytiin Hannoveriin 10.000 Euron hinnalla.

Uudeksi kalustoksi hankittiin akkukäyttöinen raitiovaunujuna. Juna koostuu enintään kuudesta telivaunusta, joista päätyvaunut ovat ohjausvaunuja. Uuden junakaluston esikuvana on Frankfurtin liikennemuseossa esillä oleva Frankfurtin–Offenbachin sähköraitiotien vaunu numero 8. Vaunujen väritys, ikkunoiden muoto ja koristemaalaukset ovat esikuvaa jäljittelevät. Tosin seinäpaneleiden raitojen värit ovat päinvastaiset. Esikuvassa paksu raita on oranssi ja ohut raita vaaleanvihreä.

Puiistoraitiotien vaunu.

Puistoraitiotien vaunu numero 6. Kaikki vaunut ovat moottorivaunuja akkuineen. Kummassakin telissä toinen akseli on vetävä, joten osittain vaunut ovat Maxim-raitiovaunuja. Vaunun molemmin puolin on 3 käsikäyttöistä liukuovea. Kussakin osastossa on 4 istumapaikkaa. Kuva 2.7.2019 Antero Alku.

Raitiotie liikennöi ilman aikataulua tarpeen mukaan puutarhan länsireunalle rakenne­tulla 600 mm:n radalla. Radan pohjoispäässä on kääntösilmukka. Eteläpäässä on 2-raiteinen asema- ja tallirakennus. Moni ajaa raitiotiejunalla huvikseen edestakaisin, mutta raitiotie palvelee myös niitä, jotka ovat kiertäneet puutarhan eteläiseltä sisäänkäynniltä pohjoiseen ja matkustavat mieluummin leppoisan junamatkan kuin kävelevät takaisin.

Jokaisessa vaunussa on kaksi teliä, joiden toinen akseli on vetävä. Jokaisessa vaunussa on myös oma akkunsa lattian alla telien välissä. Ohjausvaunuissa on 4 istumapaikkaa ja liitevaunuissa 12 istumapaikkaa. Ohjausvaunuissa on myös monitoimiosasto istuinten välissä rullatuolien tai lastenvaunujen kuljettamiseksi.

Junan leveys on 1200 mm. ja korkeus 2309 mm. Vaunun korin pituus on 4000 mm ja kokonaispituus puskinten päitse 4489 mm. Ohjausvaunu painaa 3000 kg ja liitevaunu 2700 kg. Junan nopeus on 6 km/t.

Puistoraitiovaunun teli ja valmistajalaatta.

Vaunun teli on varsin yksinkertainen levyrakenteinen teli, jossa on vain ensiöjousitus. Poikkipalkki on kiinteästi telisivuissa ja keskellä on lieriömäinen telikeskiö. Vetomoottori on sisemmällä pyöräkerralla. Vanhanaikainen kunnollinen valmistajalaatta kertoo valmistusvuoden 2012 ja valmistajan SLZ-Machinenbau GmbH, Hanau am Mainz. Vaunun 6 valmistenumero on 1006. Kuva 2.7.2019 Antero Alku.

Radalla on yksi nousu, joka on selvästi kova kuorma junan vetovoimalle. Kuljettajan kertoman mukaan akkujen lataus kestää yhden päivän ajon. Puutarhassa on vuosittain noin 800.000 vierasta ja junalla on käyttäjiä 100.000. Junan liikenne on ympäri­vuotista.

Junalla pääsee matkustamaan, kun maksaa ensin sisäänpääsyn puutarhaan (7 € vuonna 2019) ja ostaa yhden suunnan junalipun (1,5 € vuonna 2019).

Frankfurtissa on myös toinen puistoraitiotie, lasten liikennepuiston raitiotie. Tällä raitiotiellä on yksi K-sarjan raitiovaunujen mukaisesti rakennettu 2-akselinen akkukäyttöinen raitiovaunu. Vaunu on tehty vuonna 1960 ja peruskorjattu 2007. Rata on ympyrärata, raideleveydeltään 410 mm ja pituudeltaan 220 metriä. Rata ja vaunu kuuluvat liikennelaitokselle ja vaunua kuljettaa liikennepoliisi. Nopeus on 5 km/t ja mukaan mahtuu 4 lasta. Radalla ei ole säännöllistä liikennettä.


Paluu sivun alkuun. Paluu etusivulle.

Tämä sivu on tehty 17.7.2019. Viimeisin päivitys --.--.---- / AA