Kevyt joukkoliikenne

Kevyt joukkoliikenne tarkoittaa joukkoliikenteen liikennevirtojen hajauttamista mahdollisimman pieniin yksiköihin. Tämän tavoite on joukkoliikenteen ulottaminen mahdollisimman laajalle alueelle madaltamalla joukkoliikenteen järjestämisen ja ylläpidon kannattavuuskynnystä.

Kevyen joukkoliikenteen keinoja ovat bussit ja raitiotiet, joiden avulla voidaan luoda hyvin kattava linjaverkko. Kattava linjaverkko merkitsee suoria ja nopeita yhteyksiä sekä lyhyitä matkoja. Ne tarkoittavat hyvää palvelutasoa ja vähäisiä kustannuksia.

Kuva alla selvittää kevyen joukkoliikenteen ideaa. Keltaiset ympyrät tarkoittavat asemaa tai pysäkkiä, joka luo esimerkissä sadan matkustajan joukkoliikenteen kysynnän. Tämä kysyntä suuntautuu eri suuntiin. Ympyröitä yhdistävien viivojen viereiset luvut kuvaavat kullakin linjalla olevaa matkustajamäärää. Ruskea ympyrä kuvaa taajaman keskustaa, jolle kertyy ympäryspysäkkien tapaan sadan matkustajan kysyntä.

Kevyen joukkoliikenteen vastakohta on keskittäminen ja liityntäliikenne, joka on pääkaupunkiseudulla toteutettava joukkoliikenteen periaate. Alla olevassa kaaviokuvassa yläkuvan joukkoliikenteen kysyntä johdetaan keskitetysti taajaman keskustan kautta. Vaikka keskustaan todellisuudessa halusi matkustaa vain 100 matkustajaa, kaikki 600 matkustajaa joutuvat matkustamaan keskustan kautta. Jos pysäkkien väli on 10 kilometriä, matkustajakilometrejä kertyy liityntäliikenteestä 10.000, kun kevyellä joukkoliikenteellä sama matkustustarve hoituu 3.500 matkustajakilometrillä!

Paluu edelliselle sivulle. Paluu pääsivulle.