Raitiovaunut palaavat Bergeniin

Bergenissä oli raitiovaunuja vuodesta 1897 vuoteen 1965 ja nyt ne ovat tulossa takaisin uudella tavalla. Tiet Bergenistä etelään Bergeninlaakson läpi pois Norjan toiseksi suurimmasta kaupungista ovat ruuhkautuneet viime vuosina. Asukkaat ja muut ovat halunneet parantaa liikennejärjestelmää muun muuassa koska liikenne Fleslandin lentokentälle on kasvussa.

Yksi ehdotuksista oli rakentaa rautatie Fleslandin lentökentälle, mutta syntyi yhteisymmärrys että uuden rautatie/raitiotien pitäisi myös palvella lähiöitä ja Kokstadin aluetta. Näin Bergenin kaupunginvaltuusto päätti 13.3.2000 että kahdesta esitetystä vaihtoehdosta vaihtoehto "B2" rakennetaan. Pikaraitiotien rakentamisen pitäisi alkaa 2003 ja radan pitäisi valmistua 2005. Radan kustannusarvio on 1800 miljoonaa norjan kruunua, ja vaunujen 400 miljoonaa norjan kruunua. Bergenin kaupunki toivoo, että rata otetaan valtion liikennesuunnitelmaan ja että valtio tukee rakentamista noin 650 miljoonalla norjan kruunulla.

Ratalinjan alku on Bergenin keskustassa, josta se kulkee ensin Haukelandin sairaalan luo. Sen jälkeen kuljettavat kaupunginosat ovat Minde, Nesttun, Sandslikroken ja Kokstad. Rata päättyy Fleslandin lentokentälle. Radalle on suunniteltu 25 asemaa. Rata on 20,2 kilometriä pitkä, josta 4 kilometriä on tunnelissa. Junat kulkevat viiden minuutin välein. Matka aika on 36 minuuttia, joka pienenee 27 minuuttiin pikajunilla. Nykyään matka lentokentälle kaupungin keskustasta voi kestää ruuhka-aikana yli tunnin.

Lähde: Today Railways No. 53, May 2000, s. 61Takaisin