Riika
Latvian pääkaupunki

Mikko Laaksonen 12.–13.7.2006
Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Yleistä Riiasta

Liikenneverkko

Raitiotiet

Johdinautot

Paikallisjunat

Kehittäminen

Käymään Riikaan

Linkkejä

Yleistä Riian joukkoliikenteestä | Perustiedot | Talous | Tavoitteet

Riika – ratikka ja trollikka suurkaupungin joukkoliikenteen runkona

Vuonna 1201 perustettu entinen hansakaupunki Riika on Latvian pääkaupunki ja Baltian suurin kaupunki. Kaupungissa on noin 725 000 asukasta. Viereisessä Jurmalan kaupungissa on noin 55 000 asukasta ja Riian läänissä (Rigas rajons) noin miljoona asukasta. Riian seutu on siis nykyisin hieman pienempi kuin Helsinki.

Riian kotisivut: http://www.riga.lv/
Matkailusivut: http://www.rigatourism.lv/
Jurmalan sivut: http://www.jurmala.lv/

Yleistä Riian joukkoliikenteestä

Riikassa joukkoliikenteeseen on panostettu viime vuosina selvästi, ja syntyy vaikutelma, että kaupungissa on ainakin osin tunnustettu joukkoliikenteen asema kaupungin pääkulkumuotona. Modernisointi on kuitenkin vasta alussa, koska investointeja on voitu tehdä vasta EU-jäsenyyden toteuduttua.

Riian joukkoliikenne koostuu kaupungin liikennöimistä raitiotiestä, johdinautoista ja dieselbusseista, yksityisistä linjatakseista sekä valtion rautateiden lähijunaliikenteestä. Kaupungissa ei ole metroa, neuvostoaikana suunnitellun kolmilinjaisen metron rakentamispäätös kumottiin vuonna 1986 ympäristöliikkeen vaatimuksesta. Metroasemia varten rakennettuja alikulkuja on rautatieaseman ja kauppahallin ympäristössä sekä Ratslaukums-aukiolla.

Linja-autoasemalta vanhaankaupunkiin vievä alikulku on rakennettu neuvostoaikana metroasemaa varten.

Riian joukkoliikenne on koottu hiljattain yhteen SIA Rigas Satiksme - liikennelaitokseksi, johon on yhdistetty aiemmin erillinen johdinauto- ja raitiotielaitos. Yhtio on perustettu 2003 ja vuonna 2005 siihen on fuusioitu raitiotie- ja johdinautoliikenne, kaupungin liikennepalvelut ja pysäköinninvalvonta.

Bussikalusto on kokonaan itsenäisyyden aikaista, pääosin matalalattiaista, vanhin käytössä oleva kalusto on itsenäisyyden alkuvuosina hankittuja korkealattiaisia Mercedeksiä, uudempi kalusto on Solariksia ja Mercedes Citaroja ja pikalinjoilla pieniä Ikarus -matalalattiaautoja. Johdinautoista noin ¼ on uusia nivelautoja. Raitiovaunukalusto on 1980-luvun Tatroja, jotka on peruskorjattu 1990–2000-luvun taitteessa.

Trollino 18 linjalla 23 Purvciemsiin. Keskellä katua noin 10 m leveä ratikkakaistan varaus.

Tariffi perustuu vaihdottomiin kertalippuihin sekä aikalippuihin. Aikalippuja voi ostaa linja- tai liikennemuotokohtaisesti, ne eivät aina käy kaikkiin liikennemuotoihin. Raitiovaunuissa sekä nivel- ja teliautoissa on pääsääntöisesti rahastajat, jotka palautettiin v. 1998. Osaa tavallisista busseista ja johdinautoista sekä pikabusseja ajetaan kuljettajarahastuksella.

Vaunuissa on pysäkkikuulutus jossa kuulutetaan samalla seuraava pysäkki. Johdinautoissa ja uusissa busseissa on myös seuraavan pysäkin ja linjan näyttö.

Joukkoliikenteen pääterminaalit ovat keskustassa rautatieaseman ympärillä: Centrala Stacija, Stacija Laukums (Keskusasema), Centratirgus (Keskuskauppahalli) sekä Abrenes Iela (bussiterminaali aseman takana). Eri terminaalien väli on 200–400 m. Vaihto on paikoin hankalaa 13. janvara Ielan alittavien tunneleiden sekä muuten hankalien liikennejärjestelyjen  takia.

Linjataksien merkitys ei ole Riikassa kovin suuri eivätkä ne olennaisesti haittaa joukkoliikenteen kehittämistä, toisin kuin esimerkisi Kaunasissa ja Vilnassa.

Autoliikennettä on rajoitettu vanhankaupungin alueella jolle ajaminen on ollut vuodesta 2001 alkaen maksullista ja alueella on useita kävelykatuosuuksia.

Kävely-ympäristöä on parannettu uusimalla jalkakäytäviä ja useimmissa kadunkulmissa reunakivi on viistetty esteettömyyden aikaansaamiseksi. Pyöräilijöitä on liikkeellä jonkin verran, ja pyöräilyn kehittämiseen olisi maaston tasaisuuden vuoksi hyvät edellytykset.

Sivun alkuun.

Perustiedot

Lähde:  (http://www.rigassatiksme.lv)

Henkilöstö 6700 (11/05)

Kalusto

Reitit

Matkamäärä 01–10/2005: 200 205 500 matkaa (= n. 240 miljoonaa matkaa vuositasolla). Trendi on tällä hetkellä nouseva. Tekee noin 330 matkaa/asukas vuodessa.

Rigas Satiksme hallinnoi myös 3012 pysäköintipaikkaa

Sivun alkuun.

Talous

Taloudellinen tulos (Ls = Latvian latia. 1 Ls = 1,46 €)

Sivun alkuun.

Tavoitteet

Rigas Satiksmen strategiset tavoitteet 2005-2010:

Sähköinen joukkoliikenne:

Dieselbussiliikenne

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 16.7.2006 / ML, AA