Raitiotien paluu

Metron synnyinkaupunki

RER-paikallisjunat

Käymään Pariisiin
Liikkuminen Pariisissa
Kielikysymys
Sivun alkuun

Linkkejä

tst_index
  Pariisi ja
ratikan renessanssi

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Käymään Pariisiin | Liikkuminen Pariisissa | Kielikysymys

Käymään Pariisiin

Pariisiin voi lentää Suomesta suoraan. Normaaleiden lentoyhtiöiden lisäksi Suomen ja Pariisin väliä lentävät myös halpalentoyhtiöt. Suuri osa lennoista lennetään Charles de Gaullen lentokentälle Pariisin itäpuolelle. Sieltä pääsee Pariisiin edullisimmin paikallisjunalla. Myös bussiyhteyksiä on tarjolla, mutta erityiset lentokentän ja hotellien välillä liikennöivät bussit ovat huomattavasti junaa kalliimpia.

Pariisi on noin 7 miljoonan asukkaan kaupunkiseutu ja yksi maailman suosituimmista kaupunkilomakohteista. Kahden hengen hotellimajoituksesta metro-, ratikka- tai paikallisjunayhteyksien ulottuvilla on varauduttava maksamaan vähintään noin 100 € yöltä. Halvempia hotelleja on tarjolla vain vähän ja ne voivat olla hyvinkin kaukana Pariisin keskustasta. Hotelleja verratessa on syytä selvittää, kuuluuko huoneen hintaan aamiainen ja langaton internet. Kumpikin voi maksaa yli 10 € vuorokaudelta.

Liikkuminen Pariisissa

Pariisin alueella liikkumiseen kannattaa ostaa matkailijalippu. Pariisi on jaettu vyöhykkeisiin ja lipun hinta nousee kun sen kattama vyöhykemäärä kasvaa. Muut raitiolinjat kuin linja T4 ja koko metroverkko kuuluvat kolmen vyöhykkeen lippuun. Matkailijalippu on voimassa viimeistä vuorokautta seuraavan yöliikenteen päättymiseen. Lippu on pahvinen magneettiraitakortti, joita voi ostaa ratikkapysäkkien ja metroasemien automaateista sekä käteisellä että maksukorteilla. Lipun voimassaolo alkaa kun lippu käytetään ensi kerran lukulaitteessa tai metroportilla. Matkailijalippu on henkilökohtainen ja siihen kirjoitetaan oma nimi.

Metrossa on käytössä portit, jotka aukeavat matkalipulla. Useilla asemilla on myös poistumisportit, jotka toimivat matkalipulla. Pariisissa on käytössä myös sirukortti, ja osa porteista toimii vain sirukortilla. Raitiovaunuissa on avorahastus, eikä matkailijalippua tarvitse ”leimata” aktivoinnin jälkeen. Raitiovaunupysäkeillä on leimauslaitteita, samoin sisällä vaunuissa.

Kielikysymys

Ranskalaiset ovat ylpeitä omasta kielestään ja englantia osataan Ranskassa huonosti. Pariisissa tulee yleensä toimeen englannilla tavallisissa turistiasioissa, mutta esimerkiksi joukkoliikenteen tai pienten liikkeiden henkilökunnan ei pidä odottaa ymmärtävän englantia.

Sivun alkuun.


Sivu on tehty 12.7.2010 / AA