Budapestin
joukkoliikennejärjestelmä

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Monimuotoinen Budapest

Liikenneverkko

Raitiotiet

Maanalainen

Metro

Esikaupunkijunat

Johdinautot

Museot

Käymään Budapestiin

Linkkejä

Johdinautoverkko | Autokalusto

Johdinautoverkko

Johdinautoliikenne alkoi Budapestissä ensi kerran vuonna 1933, jolloin rakennettiin yksi johdinautolinja. Toinen maailmansota kuitenkin tuhosi linjan, eikä sitä rakennettu uudelleen sodan jälkeen.

Uudelleen johdinautoliikenne alkoi Neuvostoliiton silloisen hallitsijan Josif Stalinin 70-vuotissyntymäpäivänä joulukuun 21. 1949. Johdinautot tulivat Neuvostoliitosta ja järjestelmä perustettiin, koska Neuvostoliitossakin suosittiin johdinautoja tuohon aikaan. Uuden johdinautolinjan linjanumero oli – kuinka ollakaan – 70.

Johdinautojen tarkoitus oli korvata raitioteitä, koska johdinauto oli moderni liikenneväline. Johdinautoverkkoa laajennettiinkin ja raitioteitä purettiin kaupungin koillisosassa. Laajimmillaan johdinautoverkko oli 1984, jonka jälkeen kehäraitiolinjan 1 rakentaminen on jonkin verran supistanut johdinautoverkkoa.

Johdinautojen kohtalo ei ole ollut aina varma. Ne ovat päästöttömiä ja hiljaisia, mutta johtoverkon ylläpitoa on pidetty kalliina ja aikaisemmin johdinautojen käyttö oli kalliimpaa kuin dieselbussien. Alkuperäinen johdinautolinja oli tarkoitus rakentaa vuonna 1983 uudelleen, mutta kaupunki ei suostunut ajojohtojen asentamiseen Kiskörút-puistokadulle.

Mitäs tälle ZIU-9:lle on käynyt? Ei mitään, vaan kuljettaja kääntyy hallin suuntaan risteyksessä Liikennemuseon edessä, mutta risteyksessä ei ole vaihdetta ajojohdoille. Oikeanpuoleisen sarven vieressä erottuu ohuempi keltainen tanko, jolla kuljettaja tarttuu sarveen ja vie sen risteävän kadun ajojohdolle siellä jo vasemmalla olevan sarven viereen. Konsti ei taida onnistua uudemmilla autoilla, joissa on sarvien alasvetoautomaatit. 27.6.2006/AA.

Sivun alkuun.

Autokalusto

Alkuperäinen neuvostokalusto korvattiin osin unkarilaisilla Ikaruksen valmistamilla johdinautoilla. Nykyään suuri osa autoista on Ikaruksia, mutta käytössä on myös neuvostoliittolaisia ZIU-9 -autoja vuosilta 1977–1984. Uusimmat autot ovat puolalais-unkarilaisia Solaris-Ganz GST 12-A -autoja vuodelta 2005. Solariksia on meitä lähinnä Tallinnassa. Vuonna 2002 on hankittu moderneja Ikaruksen 411 ja 412 -mallin johdinautoja. Käytössä on sekä 2-akselisia että nivelautoja.

Vanhemmat ZIUt ja Ikaruksen valmistamat autot ovat matkustusmukavuudeltaan samanlaisia kuin Budapestin Ikarus-dieselbussit. Autot ovat jopa yllättävän äänekkäitä, niin sisälle kuin uloskin. Matalalattiaiset Solarikset kulkevat hiljaisesti ja pehmeästi. Käytännön liikenteessä käytetään reilua kiihtyvyyttä ja kohtalaisen suuria nopeuksia.

Osa autoista on huonokuntoisia ja ruosteisia. Huonokuntoinen katuverkko kuluttaa johdinautoja.

Ruosteinen ZIU-9, mutta yhä ajossa. 27.6.2006/AA.

Solaris-Ganz -johdinautoja sivukaduille sijoitetulla johdinautojen ja metron liityntäterminaalilla itäisen rautatieaseman ja Keleti pu. -metroaseman luona. 27.6.2006/AA.

Ikarus-niveljohdinauto vuosilta 1987–1990 ohittamassa johdinautojen ja raitiovaunun ajolankojen risteystä. Ajolankaristeys on tehty siten, ettei kummankaan tarvitse hiljentää nopeuttaan risteyksessä. 29.6.2006/AA.

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 10.7.2006 / AA